Przechowywanie wyrobów
Wszystkie specjały przygotowane są do spożycia, nie wymagają parzenia ani innych dodatkowych zabiegów.
Lodówka: Zamówione wędzonki otrzymają Państwo zapakowane próżniowo. Tak zapakowane można przechowywać w czasie ok.10 dni. Po odpakowaniu z próżni najlepiej opłukać wędzonki strumieniem bieżącej wody, obetrzeć dokładnie papierowym ręcznikiem, a następnie owinąć w papier (nie w folię).Zabezpieczone w ten sposób produkty należy przechowywać w lodówce w temperaturze 5-8 st.C
Podsuszanie i spiżarka: Kiełbasy (w tym również kabanosy) można wywiesić i przechowywać w temperaturze pokojowej. Można je stopniowo obsuszać, aż do momentu uzyskania odpowiedniej (oczekiwanej) twardości.
Po dłuższym czasie może (choć nie musi) wytrącić się z wyrobów solanka (biały suchy nalot). Jest to naturalne zjawisko. Można usunąć ją pod strumieniem ciepłej wody, następnie wędlinę należy osuszyć papierowym ręcznikiem i dalej postępować jak powyżej.
Wszystkie specjały można przechowywać również w chłodnej spiżarce, zalecana temperatura przechowywania ok.8'C.
Mrożenie: Wędzonki można mrozić, rozmrażanie należy przeprowadzać w temperaturze pokojowej (proszę nie używać do tego celu mikrofalówki).
Przed zamrożeniem należy zapakować wędzonki w folię lub papier.
PRZECHOWYWANIE SZYNKI Z NOGĄ wędzonej (parzonej) i dojrzewającej (solonej). Lodówka Zalecamy przechowywać szynki z nogą w warunkach chłodniczych- lodówka 5-8 st.C Podsuszanie i spiżarka Można zawiesić szynkę w spiżarce, pod warunkiem, że pomieszczenie jest przewiewne i chłodne. Zalecamy wówczas okryć szynkę lnianą ściereczką. |